architectuur en het levensgevoel

'Bij architectuur zijn de meeste mensen geneigd het hoofdzakelijk te hebben over praktische zaken als bakstenen, de grootte van de garage, de indeling van de keuken en de looplijnen van woonkamer naar de slaapkamer. Maar voor ons is er altijd een verhaal achter de praktische aspecten. Hierin schuilt ook de betekenis van de architectuur. Het wonen of het werken in gebouwen verhoudt zich volgens ons nooit op een oppervlakkige wijze met ons bestaan op aarde.

Architectuur is een middel om betekenis te geven aan de muren om ons heen, aan de omhulling en het decor van onze rituelen, aan de alledaagse beslommeringen en aan onze lusten en lasten. Denk aan de korte momenten van opwinding als het zonlicht van een nog jong april via de lichtstraat in de keuken de eerste tekens van de lente in huis welkom heet. Of stel je voor hoe dat raam een blik geeft op een verstilde kerktoren in de verte, van het dorp waar opa toen geboren is. Architectuur speelt een belangrijke rol in het geheugen. Roep de prettige herinnering op aan de krakende trap van de woning uit je jeugd, de serene rust in de schuur van een oude boerderij of de vertrouwde blik op een rommelig achterterrein vanuit het kantoorraam.

Met architectuur kun je de voorwaarden scheppen voor kortere en langere momenten van geluk. Vaak door middel van de zintuigelijke ervaring, soms door een meer abstracte bestendige ervaring. In ons werk streven we naar betekenisvolle oplossingen voor ruimtelijk gestelde problemen. Architectuur verbindt voor ons het alledaagse met het innerlijke levensgevoel en onze spiritualiteit. Architectuur bevat ruime porties van beide. Wij raken graag daarover in gesprek met de klant. Een schuur is ons even lief als een luxe woning.’

lees meer over architectuur als culturele daad...

Filosofie